Všimli jste si někdy, jak se během vlhkých dnů nebo po zapomenutém jídle v koutě kuchyně zjeví plíseň dřív, než řeknete “úklid”? Možná vás potěší, že řešení nemusí být ve spreji z drogerie plném chemie. Pokud hledáte jednoduché, zdravé a levné způsoby, jak na plíseň vyzrát, připravila jsem pro vás pár osvědčených tipů přímo z vlastní kuchyně.
Proč se plíseň v kuchyni tolik raduje
Kuchyně je doslova rájem pro plísně – vlhko, teplo, organické zbytky. Pamatuju si svůj první byt v paneláku – okna zavřená, výpary ze sporáku, hadřík na dřezu pořád trochu vlhký… Zeleno-bílé kolonie během pár dnů. Plíseň nejen kazí potraviny, ale hlavně ohrožuje zdraví: může dráždit dýchací cesty, alergizovat nebo se dokonce podílet na chronických nemocech.
Naštěstí, příroda má v rukávu spoustu silných pomocníků, kteří umí s plísní zatočit šetrněji než chemická armáda.
Síla octa: Kyselý zázrak všude kolem nás
Bílý ocet není jen základem salátové zálivky. Funguje jako přírodní dezinfekce a je dostupný opravdu všude. Zkuste do lahvičky s rozprašovačem nalít ocet 1:1 s vodou, nastříkejte na problematická místa – kolem dřezu, spár, na vnitřní stranu lednice. Nechte působit alespoň 30 minut, poté otřete hadříkem. Vůně se rychle rozplyne a místo zůstane nejen čisté, ale i odolnější proti nové plísni.
Soda bikarbona: Prášek, co doma nikdy nechybí
Sodou se dá zachránit kdeco, a boj s plísní je jeden z jejích největších triumfů. Smíchejte 2 lžíce jedlé sody s pár kapkami vody, až vám vznikne pasta. Tu naneste na spáry, do rohů nebo na těsnění lednice, kde se plíseň drží nejdéle. Po deseti minutách vydrhněte houbičkou a setřete vlhkým hadříkem. Plíseň mizí a kuchyně voní čistotou, ne chemikáliemi.
Citrón: Přírodní „dezinfekce“, která i hezky voní
Žlutý zázrak z trhu nebo vaší lednice dokáže víc, než jen ochutit čaj. Citrónová šťáva má antibakteriální účinky a rychle neutralizuje zápachy. Nastříkejte čerstvou šťávu na místa s plísní, pár minut počkejte, setřete. Pro silnější efekt můžete smíchat citrón s trochou soli – vytvoříte pastu a opět naneste na postižené místo.
Začněte hlavně prevencí: Tři mini-návyky do každé kuchyně
- Větrejte často a krátce – i během vaření na pár minut otevřete okno.
- Nenechávejte vlhké hadry a houbičky – po použití je propláchněte a nechte na topení nebo parapetu doschnout.
- Kuchyňské kouty pravidelně otírejte – hlavně za spotřebiči, ve spárách a kolem odpadkového koše. Stačí jednou týdně.
Kdy raději povolat odborníky
Pokud máte pocit, že plíseň prorostla i do stěn nebo se stále vrací navzdory všem snahám, je načase spojit se s odbornou firmou. Některé situace už přírodní triky nezvládnou. Nedopusťte, aby plíseň ohrožovala zdraví vaší rodiny dlouhodobě.
Vyzkoušejte, sdílejte a mějte kuchyň bez plísně
Přirozená čistota v kuchyni je reálná, zvlášť když znáte pár triků, které fungují i bez drastických prostředků. Máte vlastní tip? Podělte se v komentářích, co u vás opravdu zabralo – inspirujte ostatní, kteří chtějí dýchat doma čistěji.