Zkuste si představit, že si v zimě ustřihnete čerstvý tymián přímo z parapetu. Voní to jako léto, i když venku mrzne. Bylinky mají úžasnou schopnost posunout i obyčejné jídlo na vyšší úroveň. A domácí pěstování není žádná věda – i pokud si myslíte, že vám chcípne i kaktus, máte šanci na úspěch. Chcete vědět, jak na to a proč se do toho pustit právě letos?
Proč pěstovat bylinky doma? Odpověď je jasná!
Mnoho lidí považuje čerstvé bylinky za luxus, na který si vzpomenou před Vánocemi či při letních grilovačkách. Pravda je, že doma vypěstované bylinky jsou levnější, zdravější a jejich chuť je úplně jiná liga než usušené sáčky z obchodu. Navíc – což málokdo ví – některé bylinky vylepšují nejen chuť jídla, ale i vaši náladu a kvalitu vzduchu v bytě.
Co pěstovat? Moje top 5, které zvládne každý
- Bazalka – Vždycky po ruce do rajčatových salátů nebo na těstoviny.
- Pažitka – Dodává šmrnc polévkám, míchaným vajíčkům i pomazánkám.
- Máta – Nejen do čaje. Skvělá v limonádách nebo do ovocných salátů.
- Tymian a rozmarýn – Perfektní pro pečené maso i zeleninu.
- Petržel – Česká klasika, ideální na ozdobu a dochucení polévek.
Začněte těmito pěti – zbytek přijde časem. Upozornění: hrozí vznik závislosti na domácí chuti.
Kde a jak začít?
Rozhodně nepotřebujete balkon ani zahrádku. Vystačíte si s parapetem u jižního nebo východního okna, pár květináči (klidně i recyklovanými), kvalitní zeminou a trochou trpělivosti. Rychlý tip: nezalévejte příliš, bylinky nesnášejí přemokření. Lepší je méně a častěji.
Pravidelná sklizeň: Trik k bujnější úrodě
Čím častěji bylinky „střihnete“, tím silnější a hustší rostou. Nebojte se tedy sklizně – zkrácením o pár centimetrů naopak rostlině prospějete. Bazalku trhejte vždy nad dvěma lístky, u máty odstřihněte delší větvičky a petržel klidně sklízejte průběžně po listech.
Chyby začátečníků, kterým se vyhnete
- Použití špatné půdy – Vsaďte na substrát určený přímo pro bylinky.
- Zapomenutá zálivka v horkých dnech nebo utopené kořeny po vydatné sprše.
- Umístění v průvanu nebo těsné blízkosti radiátoru.
- Pěstování v temnu – bylinky prostě potřebují světlo, nebojte se jim dopřát slunce.
Tip na závěr: Jak bylinky chytře uchovávat
Pokud se vám rozrostou až moc (ano, i to se může stát), nasekané části zamrazte v olivovém oleji do tvořítek na led, nebo je usušte a uchovejte ve skleničkách. Chutě léta budete mít po ruce i v lednu.
Vyzkoušejte to – vaše kuchyně vám poděkuje
Domácí pěstování bylinek má smysl nejen pro gurmány. Užijte si čerstvou chuť každý den, a napište mi do komentářů – která bylinka nesmí chybět u vás doma?