Přiznejme si to: s příchodem podzimu není možné přehlédnout zlatavou záplavu dýní na trzích, v obchodech i na sociálních sítích. Ale víte, že právě teď má dýňová polévka nejen skvělou chuť, ale i maximální zdravotní přínos? Pokud jste si ji zatím připravovali jen „ze zvyku“ nebo podle nudného receptu, tady se dozvíte, jak ji letos opravdu ocenit – s důrazem na jednoduchost, zdraví a sezónní suroviny.

Proč právě dýňová polévka? Lépe to (ne)jde!
Dýně je tak trochu superpotravina podzimu. Obsahuje beta-karoten, vlákninu, vitaminy A a C, a navíc dodá teplo i po sychravém dni. A když skloubíte dýni s dalšími podzimními dary – například jablkem, mrkví nebo zázvorem – posunete obyčejnou polévku na úplně jiný level. Přitom zůstává rychlá a nevyžaduje exotické suroviny, které byste museli složitě hledat.
Co všechno budete potřebovat?
- 1 menší dýně hokkaido (nebo máslová – ta má jemnější chuť)
- 1 mrkev
- 1 jablko (ideálně kyselé, pro svěží tón)
- 1–2 brambory (pro zahuštění, pokud chcete hladší polévku)
- Kousek čerstvého zázvoru (kdo má rád ostřejší chuť, může přidat i česnek)
- 1 cibule
- Olivový olej, sůl, pepř, muškátový oříšek
- Zeleninový vývar (nebo voda, pokud chcete opravdu „light“ verzi)
- Nakonec dýňová a slunečnicová semínka na posypání, kousek sýra nebo krutony podle chuti
Jak na to: Postup, který zvládnete i v běžný pracovní den
- Dýni důkladně omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky. Hokkaido dýni není nutné loupat, což mi šetří hromadu času!
- V hrnci na olivovém oleji krátce orestujte najemno nakrájenou cibuli a zázvor.
- Přidejte dýni, mrkev, brambory i jablko. Krátce vše společně osmahněte, až začne dýně lehce měknout.
- Zalijte vývarem tak, aby všechny ingredience byly téměř ponořené (polévka pak nebude řídká).
- Vařte 20–25 minut, dokud se vše nerozvaří.
- Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a případně trochu citronové šťávy.
- Servírujte s posypanými semínky či oblíbenými krutony. Výborně funguje i pár kapek dýňového oleje.

Tipy a triky z kuchyně: Jak polévku ozvláštnit?
- Kus sýra typu feta nebo kozí sýr dodá polévce zajímavý kontrast.
- Milovníci orientálních chutí mohou přidat špetku kari nebo římského kmínu.
- Místo brambor lze zkusit batáty (sladké brambory) – výsledek je překvapivě dobrý.
- A nezapomínejte na sezónní suroviny z trhu – čerstvá petržel může hotovou polévku krásně rozvonět.
Proč se vyplatí vařit ze sezónních surovin?
Chuť i obsah vitamínů jsou na vrcholu právě teď, navíc často ušetříte. Kupujete-li dýni, jablka nebo mrkev od místních farmářů, poznáte rozdíl. Samotnou polévku navíc snadno přizpůsobíte svým potřebám – méně soli, více zeleniny, žádné chemické dochucovadla. Zdraví i chuť získáte doslova z jedné misky.
Podzimní klasika, která neomrzí
Věřím, že pokud jednou zkusíte podzimní dýňovou polévku připravenou tímto způsobem, zařadíte ji do svého repertoáru na celé chladné měsíce. Snadná, rychlá, barevná a s možností nekonečných obměn. Nemusíte být šéfkuchař, abyste překvapili sebe i blízké.
Pusťte se do toho ještě dnes a napište mi do komentářů, jaké varianty jste vyzkoušeli nebo co do dýňové polévky přidáváte vy. Sdílené recepty mají vždy nejlepší chuť!









