Listopad je měsíc, kdy se s plísní v kuchyni potýká snad každý. Stačí pár deštivých dní, topení naplno – a najednou vám na stěnách nebo v rozích kuchyňských skříněk vykvete nechtěný „zelený host“. Věděli jste, že právě v tomto období riziko plísní rapidně roste? Mám za sebou několik podzimů, kdy jsem si myslel, že už mě nic nepřekvapí, a přesto se vždy objeví nová výzva. Vyplatí se znát pár triků, které opravdu pomáhají.
Jak poznat plíseň dřív, než napáchá škody
Plíseň není jen nevzhledná – produkuje spory, které mohou ohrožovat vaše zdraví, zejména pokud máte děti nebo alergiky. Nejčastěji ji najdete:
- v rozích kuchyně a pod dřezem,
- na zadních stranách skříněk u studené zdi,
- na spárách kolem oken, kde se kondenzuje vlhkost.
“ alt=“Plíseň v moderní kuchyni“>
Jakmile ucítíte zatuchlý zápach nebo spatříte tmavé skvrny, jednejte okamžitě.
Co plíseň v kuchyni nejvíc miluje
Překvapí vás, že největší podíl viny má špatné větrání? Uzavřená plastová okna, sušení prádla uvnitř nebo zapnutý sporák bez digestoře umí zvýšit vlhkost v kuchyni během pár hodin. Osobně jsem jednou zapomněl zapnout digestoř při vaření polévky – a druhý den už jsem stíral kapky vody z oken i z dlaždic!
5 ověřených kroků, jak plísním v kuchyni předcházet
Vypozoroval jsem, že kombinace těchto kroků je nejúčinnější:
- Větrejte krátce, ale intenzivně. Otevřete okna dokořán alespoň na 5 minut ráno a večer. Průvan je nepřítelem plísně číslo jedna.
- Používejte digestoř vždy při vaření. Nešetřete elektřinou na úkor svého zdraví!
- Pravidelně kontrolujte rohy a za nábytkem. Jednou týdně posuňte skříňky nebo odsuňte koš – vlhkost se hromadí právě tam.
- Nenechávejte mokré utěrky a hadříky v uzavřeném prostoru. Sušte je na vzduchu.
- Máte-li pocit, že je doma vlhko, zvažte odvlhčovač nebo sáček se silikagelem do kuchyňských skříněk.
“ alt=“Větrání v podzimní kuchyni“>
Mnoho lidí podceňuje právě větrání – přitom je to nejlevnější a nejrychlejší prevence.
Kdy zapojit chemii a kdy už volat odborníka
Ne všechny čistící prostředky jsou na plíseň stejně účinné. Osobně doporučuji ve spreji přípravky s obsahem chlóru nebo speciální biocidní roztoky (prodávají se v běžných drogeriích), ale pozor – nikdy je nemíchejte dohromady! Pokud i po použití přípravků plíseň stále vrací, je čas zavolat odborníka na odvlhčování nebo hledání skrytých úniků vody.
Co vás ještě může překvapit
Plíseň na potravinách v listopadu vzniká rychleji než během léta. Proto ukládejte chléb, zeleninu i ovoce do uzavíratelných boxů nebo papírových sáčků, které dýchají. A hlavně nekupujte víc, než skutečně sníte – co necháte „na příště“, často končí v koši.
Chraňte kuchyni, své zdraví i pohodu domova
Plísně v kuchyni nejsou otázkou špíny, ale hlavně vlhkosti a špatné cirkulace vzduchu. Netrapte se, pokud jste zjistili pár malých fleků – důležité je problém neodkládat a řešit včas. Máte své osvědčené tipy? Napište je do komentářů, ráda se inspiruji!









