Zarazilo vás někdy, proč většina bylinek v zimě vypadá spíš jako troska než voňavá ozdoba kuchyňské linky? Nejste sami. Klasická finta „dám to do vody a hotovo“ je sice oblíbená, ale na českou zimu prostě nestačí. Pokud si chcete nařežat domácí bazalku, koriandr nebo petržel i v lednu, přečtěte si, co skutečně funguje – a proč moje kuchyň loni voněla čerstvými bylinkami i začátkem března.
Pravda o kuchyňských bylinkách: Proč většina lidí selhává?
Největší omyl? Myslet si, že „bylinky stačí položit na okno a ony už porostou“. Bohužel, světlo u nás v zimě prostě není dost silné. Stejně si nevystačíte jen s běžnou zálivkou – suchý vzduch a průvan z otevřených oken umí nadělat pěknou paseku.

5 kroků, jak mít čerstvé bylinky i v mrazivé zimě
- Nevyhýbejte se umělému osvětlení. Pořiďte si jednoduchou LED lampu na pěstování rostlin (najdete ji v každém hobby marketu). I obyčejná kuchyňská police s lampičkou nad tím udělá zázraky. Chce to aspoň 10 hodin denně světla.
- Zapomeňte na supermarketové „čerstvé“ bylinky. Tyto rostlinky nejsou určené pro dlouhodobé pěstování – často jim chybí kořenový bal a nikdy pořádně neobživnou. Zasaďte si semínka nebo kupte sazenice od českého zahradníka.
- Půda je základ. Byliny potřebují propustnou zeminu s trochou písku, jemný drenážní podklad a nemačkat je k sobě. Menší květníky dejte raději zvlášť – bylinky to nemají rády natlačené jako v obchodě.
- Regulujte zálivku a vlhkost. V zimě bylinky zalévejte spíš méně, hlína nemá být úplně mokrá. Výrazně pomůže postavit květináčky na podložky s oblázky a vodou – zvýšíte vlhkost kolem rostlin, ale kořeny nezahnívají.
- Pravidelně sklízejte. Nestříhejte vše naráz, ale raději vždy špičky několika výhonků. Podpoříte další růst – a na stole bude pořád něco zeleného.
Moje tipy na bylinkové kombo, které přežije českou zimu
Vyzkoušeno za vás: petržel (hladkolistá i kadeřavá), pažitka, tymián a máta zvládají české kuchyně nejlépe. Bazalka je náročnější na světlo, doporučuji jí dát extra pozornost a chvilku sledovat, jak reaguje na světlo a vlhkost.
Osvědčil se mi i malý truhlík s rukolou a baby špenátem. Rostou rychle, stačí jim málo prostoru a navíc vypadají krásně zeleně i za šedivého ledna.

Které chyby mě stály bylinky – a proč vy už je nemusíte opakovat
- Nikdy nepoužívejte starou zeminu s mechem nebo plísní. Šíří se rychle a zničí i novou várku sazeniček.
- Nekombinujte bylinky milující sucho (rozmarýn, levandule) s těmi, co mají rády vlhko (bazalka, máta) ve stejném květináči.
- Nevzdávejte sklizeň, když se bylinka vytáhne – pravidelný střih podporuje bujnost a chuť.
Bylinková kuchyně i v zimě? Ano, zvládnete to i bez skleníku
Nemusíte být botanik ani mít vlastní zahradu. S trochou snahy a správným světlem bude vaše kuchyně plná vůní i na začátku března. Vyzkoušejte mé ověřené triky a podělte se v komentářích: Které bylinky vám přežily nejdéle a jaké vychytávky se osvědčily u vás doma?









