V Česku oblíbené veganské recepty na podzimní ovoce

Podzimní ovoce bez másla i vajec? Zkuste český štrúdl, jáhlovou kaši se švestkami i domácí přesnídávku!

Věděli jste, že Češi za podzim zkonzumují jablek víc než v létě? Možná to zní zvláštně, ale právě teď jsou jablka, hrušky nebo švestky nejšťavnatější a nejlepší do kuchyně. A pokud preferujete rostlinnou stravu, podzim vám nadělí tolik možností, že vám ani nepřijde, že nejíte maso nebo mléko. Připravil(a) jsem pro vás výběr oblíbených veganských receptů s českým podzimním ovocem – vyladěných jednoduchostí i chutí.

Proč právě podzimní ovoce?

Podzim je v Česku sezóna tradičních chutí, které si většina z nás pamatuje z dětství. Voní po skořici, pečených jablkách a čerstvě utržených švestkách. Mnoho lidí ale tápe, jak upravit tyto klasyky do veganské kuchyně, aby nepřišly o svou chuť a strukturu. Dobrá zpráva: žádné zázraky, stačí pár šikovných náhrad a kreativita.

vegan autumn fruit recipes czech kitchen

Nejoblíbenější – Veganský štrúdl jako od babičky

Štrúdl je stálice českých podzimů. Tradičně s máslem, někdy i vejcem, ale nikde není psáno, že to nejde bez nich! Stačí vám listové těsto bez živočišných tuků (běžně k dostání), směs jablek, rozinek, skořice, ořechů a trochu trpělivosti. Tip z mé zkušenosti: do náplně zkuste přidat citrónovou kůru a najemno nakrájenou hrušku. Opravdu to stojí za to.

  • Suroviny: listové těsto (veganské), jablka, 1–2 hrušky, rozinky, vlašské ořechy, třtinový cukr, skořice, citrónová kůra
  • Postup: Jablka a hrušky nastrouhejte, smíchejte se zbytkem ingrediencí, zabalte do těsta, pečte na 180 °C dozlatova. Hotovo.

Překvapivý hit: Pečené švestky s vanilkovou jáhlovou kaší

Tohle je objev posledních let. Jáhly perfektně nahradí tradiční krupici, skvěle chutnají s rostlinným mlékem a v kombinaci se švestkami je to velmi syté, ale lehké jídlo. Pečené švestky vyžadují jen minimum úsilí a odmění vás intenzivní chutí. Já doporučuji do trouby přihodit ještě pár kapek javorového sirupu a trochu mletého zázvoru.

roasted plums millet porridge vegan autumn

Vlastní přesnídávka (nejen) pro dospělé

Přesnídávky nejsou jen pro děti a zavařování není jen pro babičky! Stačí mix dobrých jablek, hrušek, trochu citronové šťávy a špetka skořice. Výsledek je nejen zdravý a bez cukru, ale taky skvěle vyvažuje ranní kaše i jogurty. Uchováte ji v lednici alespoň týden (pokud vydrží).

  • Bonus trick: Přidejte do horké „přesnídávky“ nakrájený banán a rychle zamíchejte – vytvoří to luxusní hustý krém.

Jak si užít podzimní ovoce naplno?

Možná máte v hlavě spojení „vegansky“ se „složité“ nebo „méně chutné“. Moje zkušenost je přesně opačná – čím jednodušší základ, tím víc prostoru pro skutečné chutě ovoce. Nebojte se experimentovat – třeba kombinace jablek a vlašských ořechů v salátu, švestky s mákem v drobenkovém koláči nebo hrušky zapečené pod ovesným „crumble“.

Pokud máte ovocné stromy, zkuste letos zpracovat co nejvíc plodů – sušené křížaly, domácí marmeláda nebo i jednoduchý kompot budou letos trefou do černého!

Závěrem

Podzimní ovoce v České republice nabízí nečekaně pestré možnosti. Veganská kuchyně není kompromis, je to šance vytěžit z chuti maximum a navíc bez složitých náhrad nebo polotovarů. Vyzkoušejte jeden z těchto receptů – nebo ještě lépe: upravte si je podle sebe. Těším se na vaše vlastní tipy v komentářích. A možná letos překvapíte i někoho ve Vašem okolí nečekaným podzimním dezertem!

Irene Fogarty
Irene Fogarty

Irene Fogarty je autorka zaměřená na praktické lifehacky a užitečné rady pro každodenní život. Její obsah je navržen tak, aby čtenářům poskytoval rychlá a ověřená řešení pro zjednodušení domova, práce a osobní organizace.

Articles: 340

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *